Zuivere koffie op werk?

Zuivere koffie op werk?

Voor veel werknemers is goede koffie op hun werk één van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden. Maar welke route heeft die koffie afgelegd voordat hij in de automaat terecht kwam? Onderzoekers Miriam Vreman en Maartje de Jong van Wageningen Economic Research schreven een white paper met 10 tips voor duurzame en eerlijke koffie-aanbestedingen.

Het produceren van koffie is arbeidsintensief, in de verwerking ontstaan veel restproducten en de prijzen die boeren ontvangen zijn relatief laag. Onbedoeld kan je dagelijkse kopje koffie daarom bijdragen aan kinderarbeid, dwangarbeid, of armoede, en aan een hoge afvalberg, CO2-uitstoot of ontbossing. Er zijn grote verschillen tussen koffieproducenten en het zicht dat ze hebben op de herkomst van hun producten. Het maakt dus uit met welke leverancier(s) een bedrijf, universiteit of overheidsinstelling in zee gaat.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Momenteel geven bij aanbestedingsprocedures vooral economische voordelen de doorslag. Door in de aanbestedingsprocedure van de koffie zorgvuldig aandacht aan maatschappelijke verantwoordelijkheid te besteden, kan een positieve impact gemaakt worden op toeleveringsketens op grotere schaal. Op basis van interviews met pioniers en leveranciers, inkopende partijen en experts binnen de koffiesector formuleerden de onderzoekers tien tips. “Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) is een belangrijke manier om positieve veranderingen te stimuleren. Het houdt in dat aanbestedende partijen verder kijken dan alleen prijs en kwaliteit,” aldus Vreman en de Jong.

Lees hier verder

Bron: Wageningen U&R

Deel artikel



Meest gelezen