Blue Radix maakt autonoom telen mogelijk

Blue Radix maakt autonoom telen mogelijk

De afgelopen maanden heeft Blue Radix hard gewerkt aan de ontwikkeling van haar diensten en de snelle groei van het bedrijf. De hoogste tijd dus voor een officiële marktintroductie.

Blue Radix heeft, met inmiddels 15 medewerkers, veel ervaring binnen de glastuinbouw en voegt kunstmatige intelligentie toe aan de dagelijkse beslissingen en acties in de kas. Want waar er wereldwijd steeds meer kassen bijkomen, loopt het aantal teeltexperts sterk terug. Daarnaast worden er onnodige fouten gemaakt in de dagelijkse operatie en kan de efficiency omhoog. Daarom maakt Blue Radix autonoom teeltmanagement op basis van algoritmes en artificial intelligence (AI) beschikbaar voor de Nederlandse en internationale glastuinbouw.

Digitaal brein voor kas
"We bieden telers een digitaal brein voor hun kas", aldus algemeen directeur Ronald Hoek. Hij vormt  samen met medeoprichters Rudolf de Vetten, verantwoordelijk voor productontwikkeling en Laurens van der Spek, verantwoordelijk voor IT en operatie, de directie van Blue Radix. "We zijn een techbedrijf gespecialiseerd in het toepassen van kunstmatige intelligentie voor de glastuinbouw. Kassen bieden een efficiënte manier om groenten, fruit, bloemen en planten op een duurzame manier te produceren. Maar het aantal mensen met teeltexpertise in kassen neemt elk jaar af. Tegelijkertijd komt er steeds meer data beschikbaar en worden teelt- en energiemanagement steeds belangrijker en complexer. Blue Radix biedt oplossingen voor deze wereldwijde uitdagingen. Zo stuurt onze dienst Crop Controller de installaties in de kas autonoom aan op basis van algoritmes. Het helpt telers om hun kasklimaat te optimaliseren, hun water- en energieverbruik te verminderen en hun operationele risico's en ecologische voetafdruk te beperken. Ze realiseren volledig geautomatiseerd hun vooraf geplande teeltstrategie en creëren financiële optimalisatie op alle vlakken."

Autonoom telen met Crop Controller
Veel bedrijven bieden datagedreven telen en dataplatforms met inzichten aan voor telers. Met dashboards, waarschuwingen en digitaal advies moet de teler de data nog steeds zelf beoordelen en de juiste acties uitvoeren. Blue Radix gaat hierin veel verder. Crop Controller begrijpt de teeltstrategie van de teler en voert acties volledig autonoom uit. Alleen dan kan de teler de controle vergroten en het succes van het bedrijf minder afhankelijk maken van de beschikbaarheid van de expertise van de 'menselijke teler'. Door de autonome sturing is de continuïteit van het tuinbouwbedrijf ook bij bedrijfsopvolging gewaarborgd. Want de datamodellen van de Crop Controller besturen 24/7 de installaties in de kas, en telers worden ondersteund door off-site operators met diepgaande kennis over gewassen, energie en data. Een teler hoeft geen nieuwe hardware aan te schaffen of te installeren. Onze cloud-based oplossing maakt hen in één klap een hightech en datagedreven tuinbouwondernemer.

Inmiddels draait Crop Controller bij verschillende toonaangevende Nederlandse tomaten- en komkommertelers en zijn er aanvragen uit verschillende regio's over de hele wereld, zoals Rusland, China, Canada en de VS.

Bekijk hier hoe autonoom telen werkt in deze animatie van ongeveer 1,5 minuut.

Oprichting Blue Radix
Blue Radix bestaat uit 15 ervaren medewerkers met specialismes op het gebied van AI, IT, teelt en energie. Directieleden Ronald, Rudolf en Laurens zijn afkomstig van AgroEnergy, waar zij al 7 jaar ervaring opgedaan hebben met de toepassing van AI rondom energiediensten in de tuinbouw. Vanwege de groei van het bedrijf verhuist het in september naar de Van Nelle Fabriek in Rotterdam, waar het nu als zelfstandige onderneming aan de slag gaat. "We hebben Blue Radix opgericht om de tuinbouw met onze vaardigheden en technologie in bredere zin verder te helpen bij het verbeteren en opschalen van de operationele activiteiten in de kas. En natuurlijk ook buiten de Nederlandse landsgrenzen. Onze zelfstandigheid is daarbij belangrijk, omdat we samenwerken met verschillende partijen in de glastuinbouw. Want onze oplossingen zijn gekoppeld met alle belangrijke databronnen en installaties, waaronder ook de klimaatcomputer", vertelt Ronald.

"Het idee voor de oprichting kwam na de succesvolle deelname met AgroEnergy aan de 1e Autonomous Greenhouse Challenge in 2018. In de challenge, met onder andere Tencent, Microsoft en Intel, hebben we aangetoond dat veel meer mogelijk is met kunstmatige intelligentie dan velen toen voor mogelijk hielden. Hoewel dit alleen een challenge was begon het steeds meer te leven en beseften wij ons dat een autonome kas écht mogelijk is. Wij zijn toen gestart met het oprichten van Blue Radix en de ontwikkeling van Crop Controller."

Bedrijven die gebruik kunnen maken van data van de klimaatcomputer, zijn klaar om aan de slag te gaan met Crop Controller. Wil je weten wat autonoom telen voor jouw tuinbouwbedrijf kan betekenen? Kijk dan op www.blue-radix.com.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel