Data Driven Growing en AI: waar moet je beginnen?
Geplaatst op 27 augustus 2020
Leo Marcelis, hoogleraar Tuinbouw en Productfysiologie aan Wageningen University & Research en voorzitter van de jury van de Autonomous Greenhouse Challenge: "Team AuTomatoes heeft zichzelf onderscheiden van de andere teams door de plant centraal te stellen, wat denk ik erg belangrijk is. Daarnaast hebben ze heel goed gebruik gemaakt van de beschikbare tuinbouw- en plantenkennis binnen het team. Dit was samen met hele goede data-analyse een winnende combinatie. Ze scoorden ook erg hoog op robuustheid van hun AI strategie. Ze hebben foutenanalyses gemaakt en terugvalscenario's gecreëerd, wat hun strategie op grotere schaal toepasbaar maakt."
In hun strategie maakte het team gebruik van de principes van Plant Empowerment om een gebalanceerd en "empowered" gewas te realiseren. De plant en zijn balansen stonden dus centraal in de algoritmes van het team. Het team heeft hiervoor zogenoemde soft sensoren ontwikkeld, die gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld het PAR niveau in de kas te berekenen. Op basis van het PAR niveau buiten, gemeten door een PAR sensor, de lichtdoorlatendheid van het kasdek en het scherm, en het gebruik van assimilatiebelichting berekent de software het beschikbare PAR-licht op gewasniveau in de kas. Dit kan natuurlijk ook gemeten worden door een PAR sensor. Echter, deze metingen kunnen soms variëren door bijvoorbeeld schaduw. De soft sensoren vlakken deze verschillen af en vullen zo de metingen van de PAR sensor aan. Daarnaast kunnen de metingen van de PAR sensor gebruikt worden om het door de software berekende PAR niveau te controleren, om fouten te voorkomen. De PAR sensor en soft sensoren leveren samen de juiste data om het PAR niveau in de kas te regelen.
Naast de soft sensoren zijn ook verschillende regelalgoritmes ontwikkeld. Bijvoorbeeld de Ventilation Optimization Control om de energiebalans van het gewas te bevorderen. Het algoritme regelt de raamstanden op basis van de gewenste setpoints voor temperatuur en luchtvochtigheid. Met deze regeling kon het team de fotosynthese maximaliseren met minimaal gebruik van grondstoffen.
Wil je meer weten over de soft sensoren en Ventilation Optimization Control? Of ben je benieuwd naar de andere oplossingen voor telers en de Data Driven Growing strategie van team AuTomatoes? Meld je dan aan voor het webinar op 2 september waarin meer wordt verteld.
Bron: Goedemorgen