Telers werken samen aan verwaarden reststromen
Geplaatst op 23 juni 2023
Telersverenigingen Fossa Eugenia, Koninklijke Coöperatieve Telersvereniging Zuidoost-Nederland (ZON), SunFresh, LLTB en SIGN hebben zo’n vijf jaar geleden het Platform Tuinbouwreststromen opgericht. De telers willen via dit platform kennis en expertise bij elkaar te brengen om tot een (hogere) verwaarding van tuinbouwreststromen te komen en zo bij te dragen aan een circulair verdienmodel voor de telers.
Aardbeienteler Marcel Dings is voorzitter van het platform. "Plantenresten en andere reststromen uit de tuinbouw zoals touw en folie worden gezien als afval, waar je voor moet betalen om het af te voeren. Het is tijd voor een andere benadering: wat kunnen we zelf met deze reststromen? We nemen hiermee als telers onze verantwoordelijkheid, drukken onze kosten én verhogen het rendement."
Ketens opzetten
Het platform wil nieuwe, betere en snellere verwaardingsketens voor telers creëren waarbij economische haalbaarheid en waardecreatie belangrijke drijfveren zijn. "Ons doel is om partijen bij elkaar te brengen die met reststromen uit onze sector nieuwe en hoogwaardige producten kunnen maken, waarmee we als telers - uiteindelijk - ook zelf aan deze reststromen kunnen verdienen." Via het platform zijn er inmiddels vijf potentiële ketens opgezet waarbij partijen van binnen en buiten sector met elkaar samenwerken om tuinbouwreststromen om te zetten in nieuwe producten. Bij een van deze nieuwe ketens draait het om paprikastengels. Deze stengels verdwijnen normaal gesproken op composthoop of in de verbrandingsoven, maar ze worden nu omgezet tot duurzaam plaatmateriaal voor meubels, muren, plafonds, deuren et cetera.
Plaatmateriaal van paprika
Een van de drijvende krachten achter deze nieuwe keten is Allard van der Slikke van ECOR. Dit bedrijf maakt circulaire panelen zonder verdere toevoegingen en schadelijke stoffen door gebruik te maken van water, druk, warmte en cellulose. "Die cellulose halen we nu uit reststromen zoals papier en (berm)gras. Maar deze vezels zit ook in andere agristromen zoals paprikastengels", vertelt Allard. Hij is samen met Robbert van Kaathoven en John van Meel van Drupl en paprikateler Ad Gubbels van Fresh Peppers BV gaan onderzoeken of ze ook paprikastengels kunnen gebruiken in het plaatmateriaal. Met succes: er zijn nu platen die bestaan uit 40% paprikaloof en 60% gerecycled oud papier. Dit duurzame plaatmateriaal kan gebruikt worden voor verschillende toepassingen zoals plafonds en wanden. Na gebruik kan het materiaal volledig hergebruikt worden en weer opnieuw als grondstof dienen voor nieuw plaatmateriaal en producten. Het is daarbij wel een voorwaarde dat eventueel gebruikte verf of toplaag verwijderd kunnen worden, maar hier zijn al verschillende oplossingen voor bedacht. "De ‘paprikaplaat’ is er en heeft zich bewezen. We zitten nu in de fase waarin we het productieproces efficiënter willen maken zodat de prijs van de panelen naar beneden kan: het is nu nog een relatief duur product. Ook de schaalgrootte moet omhoog. We moeten op zoek naar verschillende toepassingen van deze platen, niet alleen als bouwmateriaal. We hebben er bijvoorbeeld al een tafel van gemaakt, dat is ook goed mogelijk. Er is eigenlijk maar een nadeel: je kunt ze alleen binnenshuis gebruiken. De platen zijn 100% duurzaam en afbreekbaar: dat betekent dat ze zonder extra coating niet tegen water kunnen."
Lees hier verder
Meer nieuws