Hommel geeft blauwe bes en framboos een boost

Hommel geeft blauwe bes en framboos een boost

Uit onderzoek blijkt dat het inzetten van hommelkolonies in blauwe bessen- en frambozengewassen een significante meerwaarde biedt voor de vruchtzetting, opbrengst en de kwaliteit van de bessen," aldus Jorden van de Walle, Product Manager Pollination bij Biobest.

“Vergeleken met honingbijen zijn hommels veel beter geschikt voor de bestuiving van blauwe bessen,” legt Jorden uit. “Met hun lange tong halen ze de nectar uit de bloemen zonder de bloemen te beschadigen, terwijl bijen onderin de bloem een gaatje maken om bij de nectar te komen.”

“Wat hommels extra geschikt maakt, is hun unieke bestuivingstechniek: ‘buzz-bestuiving’. Hierbij bijten ze zich vast in naar beneden hangende bloemen en laten ze hun vliegspieren trillen op hoge frequentie. Daardoor komt het stuifmeel los en verloopt de bevruchting een stuk efficiënter. Bovendien bezoeken hommels meer bloemen per minuut dan honingbijen. Kortom, hommels zijn uitermate geschikt voor de bestuiving van blauwe bessen – met als resultaat grotere en zwaardere vruchten.”

Frambozen van topkwaliteit
In frambozengewassen zorgen hommels niet alleen voor een hogere opbrengst en zwaardere vruchten, maar ze verminderen ook het aantal misvormde en korrelige frambozen aanzienlijk. Het resultaat: frambozen met een betere uniformiteit en superieure kwaliteit. “Hommels zijn groter dan honingbijen en hebben daardoor meer contact met de bloemen,” legt Jorden uit. “Tijdens hun draaiende bewegingen raken ze alle stampers aan, wat zorgt voor een completere bestuiving en minder vruchtmisvormingen.”

Waarom hommels?
Blauwe bessentelers vertrouwen traditioneel vooral op honingbijen voor de bestuiving – met name in april. “Maar juist in april is het weer vaak onvoorspelbaar,” legt Jorden uit. “Kou, regen, mist en wind beperken de activiteit van honingbijen aanzienlijk. Hommels presteren onder die omstandigheden juist wel goed, wat hen tot een betrouwbaardere oplossing maakt voor de vroege voorjaarsteelt. Omdat blauwe bessen een relatief korte bestuivingsperiode hebben, raden we aan om hommels naast honingbijen in te zetten om de bestuivingsefficiëntie te maximaliseren.”

Bestuivingssucces maximaliseren
Voor de beste resultaten – grotere, zwaardere bessen met een betere uniformiteit – raadt Biobest aan om hommels te introduceren zodra 5 tot 10% van de planten in bloei staat. Aangezien de bestuivingsperiode slechts enkele weken duurt, adviseert Biobest bij teelten onder tunnel 6 tot 9 Premium Hives per hectare te gebruiken. Voor openluchtteelten zijn 2 tot 3 Multi-Hives per hectare ideaal. Elke Multi-Hive bevat drie afzonderlijke kolonies in een weerbestendige verpakking. Jorden vat samen: “Door hommels op te nemen in hun bestuivingsstrategie kunnen telers van blauwe bessen en frambozen de opbrengst verhogen, de vruchtkwaliteit verbeteren en zorgen voor een constantere fruitproductie – ongeacht de weersomstandigheden.”

Bron:

Deel artikel