Ook bij huur/verhuur tuin aansprakelijk bij emissies

Ook bij huur/verhuur tuin aansprakelijk bij emissies

Huurtuinen hebben een relatief groot aandeel in de emissie van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten naar grond- en oppervlaktewater. Dat stellen waterschappen en omgevingsdiensten vast. Verouderde of zelfs ontbrekende faciliteiten voor zuivering en hergebruik van water, leiden dikwijls tot lozingen vanaf huurtuinen. “Niet alle huurders maken er een potje van, maar het aantal overtreders is groot”, signaleert Guus Meis, beleidsspecialist Water & Omgeving van Glastuinbouw Nederland. “Verhuurders dienen te beseffen dat ook zij niet vrijuit gaan.”

Het is algemeen bekend dat de waterkwaliteit in glastuinbouwgebieden nog niet is wat ‘ie moet zijn. Hoewel er op veel fronten aanzienlijke vooruitgang is geboekt, vinden er vanuit glastuinbouwbedrijven zowel tijdens als buiten de teeltwisselingen nog steeds emissies plaats van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten. Eén van de verbeterpunten die het Platform Duurzame Glastuinbouw heeft benoemd, is het nadrukkelijker sturen (lees: het gericht controleren van bedrijven) op basis van risicoprofielen. Huurtuinen zullen in dat verband specifiek aandacht krijgen, want juist daar gaat het relatief vaak fout.

Gelegenheidstelers
“Huurtuinen zijn dikwijls verouderd. Daardoor beschikken ze niet over de juiste voorzieningen om het lozen van restwaterstromen te voorkomen”, zegt Christian van Santen van milieudienst DCMR. “Wij zien ook dat er vaak te gemakzuchtig wordt omgesprongen met meststoffen en reinigingsmiddelen. Huurders dienen de regels te kennen en daarnaar te handelen. In de praktijk is dat echter lang niet altijd het geval. Veel huurders zijn gelegenheidstelers van buiten de sector, met een andere culturele achtergrond. In het huurcontract wijst de verhuurder doorgaans wel op hun plichten, maar daar blijft het vaak bij. Wij moeten helaas constateren dat dit soms tot uitwassen leidt, zoals illegaal lozen of het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen die soms al jaren niet meer zijn toegelaten."

Lees verder

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel