Groenten en fruit in België duurder door corona
Geplaatst op 01 september 2020
De cijfers tonen aan dat vers fruit 10,7 procent meer kost dan in augustus 2019. Voor verse groenten gaat het om een stijging van 5,1 procent. "Deze prijsstijgingen zijn grotendeels het gevolg van een lager aanbod voor bepaalde producten omwille van lagere oogsten door slechtere weersomstandigheden", klinkt het. Ook vlees is 3,3 procent duurder dan in augustus vorig jaar. Die stijging zou volgens Statbel dan weer te wijten zijn aan de gestegen vraag vanuit China naar Europees vlees als gevolg van de Afrikaanse varkenspest die het land vorig jaar zwaar teisterde.
Van die duurdere voeding merkt de boer weinig, zo klinkt het in Het Nieuwsblad. ABS-voorzitter Hendrik Vandamme volgt de redenering van Statbel maar gedeeltelijk. "Dit voorjaar is de droogte zeker een probleem geweest, maar sinds juli is de neerslag op peil. De oogsten vallen dus mee. Het is niet zo dat de landbouwers plots 10 procent extra op zak steken."
Ook Luc Vanoirbeek van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) ziet geen stijging voor Belgische groenten en fruit. "Maar de korf waarop Statbel zich baseert bevat niet alleen Belgische producten. Je hebt ook bessen, citrusvruchten, enz.", stelt hij.
En daar wringt het schoentje. Citrusvruchten komen bijvoorbeeld vooral uit Spanje, een land dat zwaar getroffen is door het coronavirus. Het fruit raakt er moeilijker geplukt en moeilijker vervoerd. Daardoor ligt de prijs gemiddeld 40 procent hoger dan gemiddeld. Ook vruchten die met het vliegtuig komen, zoals lychees, geraken moeilijker tot bij ons. Vaak worden ze gestockeerd in de laadruimte van passagiersvliegtuigen, maar die werden massaal geschrapt. Hetzelfde geldt voor garnalen die niet meer tot in Marokko geraken waar ze gepeld worden. De prijs van garnalen steeg op een jaar tijd met maar liefst 30 procent.
Volgens Vlerick-professor Gino Van Ossel zorgen problemen met het transport maar voor een gedeeltelijke verklaring. "We winkelen anders in coronatijden. We kopen sowieso meer verse producten waardoor de vraag groter is. Bovendien willen we zo snel mogelijk weer uit de supermarkt zijn. Dus nemen we minder tijd om kortingen uit te pluizen. Supermarkten spelen daarop in. Zo is de druk om kortingen te geven lager."
Dat betekent evenwel niet dat het leven in zijn geheel duurder is geworden. Vakantiecentra (-15,6%), huisbrandolie (-14,6%), vliegtuigtickets (-14,4%) en elektriciteit (-6%) zijn bijvoorbeeld goedkoper geworden.
(Foto: Carrefour)
Bron: Vilt.be