Groentetelers gaan plastic opnieuw gebruiken
Geplaatst op 14 juni 2021
Na het oogsten van komkommers of asperges blijft plastic restmateriaal over, wat voor telers een kostenpost is. Via het proefproject kan dit worden omgezet naar 'fit-for-purpose-producten', wat de basis vormt voor het hergebruiken van plastic. Daarbij werken telers Teboza, Mellantas en Bio Verbeek samen met duurzaam innovatiebureau GPBO.
Volgens strategisch manager Erik van Nienhuijs van Teboza past het initiatief in een samenwerking op het gebied van duurzaamheid en teelt. Het bedrijf, actief in de hele aspergeketen, zet in eerste instantie 5.000 kilo zwart-witte folie in voor verwerking. De folie gaat op het land gemiddeld acht jaar mee.
Eenzelfde hoeveelheid plastic reststromen brengt directeur Hans Houben van komkommerkwekerij Mellantas in. "We zetten ons in voor het verlagen van het energie- en gasverbruik en het verminderen van de CO2-uitstoot. Daarom participeren we in deze pilot. In de sector wordt veel afval geproduceerd en dat kan niet de bedoeling zijn."
Tuinbouwbedrijf BioVerbeek teelt op biologische wijze komkommers, paprika's en tomaten. "Als je goed zorgt voor de natuur, zorgt deze ook goed voor jou. Dit oeroude principe gaat bij ons hand in hand met het toepassen van de allernieuwste teeltinzichten en technieken", verwoordt directeur Fons Verbeek. Jaarlijks heeft het bedrijf zo'n 4.100 kilo reststromen aan LDPE-landbouwfolie.
Hergebruikte kratten
Fit-for-purpose betekent dat van plastic tuinbouwafval producten worden gemaakt die direct kunnen worden gebruikt bij de teler. Welke producten dat zijn, is afhankelijk van de behoefte. Binnen de tuinbouw worden ook oplossingen gezocht met hergebruikte kratten. Voorwaarde is wel dat deze 'foodsafe' en virusvrij zijn. Van Nienhuijs noemt het noodzakelijk om producten te maken die dikwandig zijn en veel volume hebben, zodat de reststroom snel en efficiënt een nieuwe bestemming krijgt. "Hierbij kun je denken aan planken, dakpannen en klinkers. Deze producten zijn buiten de sector natuurlijk ook prima toepasbaar."
Platform Tuinbouwreststromen creëert duurzame alternatieven voor reststromen. Zo wordt er een pilot opgezet om vezelrijke reststromen om te zetten naar groene energie en biochar, een houtskoolachtige stof die als bodemverbeteraar dient. Initiatiefnemers zijn, naast LLTB, telersverenigingen SunFresh, Fossa Eugenia en Koninklijke Coöperatieve Telersvereniging Zuid-Oost Nederland.
Bron: LLTB
Meer nieuws