Hoe werkt een ijzerchelaat?
Geplaatst op 10 februari 2021
Verschillende soorten ijzerchelaten
Er bestaan verschillende typen ijzerchelaten, die allemaal hun eigen eigenschappen hebben. De pH waarde van de oplossing waarin het chelaat zit, dus de pH in substraatmatten of in de grond, is van grote invloed op de sterkte van het ijzerchelaat. Omdat in het wortelmilieu diverse pH waarden voor kunnen komen, zijn er ook verschillende ijzerchelaten op de markt.
De stabiliteit van een ijzerchelaat is eigenlijk de kern van het verhaal. Op het moment dat een ijzerchelaat niet stabiel is, wil dit zeggen dat het chelaat niet stevig genoeg is om het ijzer in oplossing te houden. Bij bepaalde pH waarden kan het ijzer neerslaan, doordat het chelaat niet stabiel is. Dit met als resultaat dat het ijzercijfer in de plant ook terug gaat lopen.
Het ijzer wat door een te lage of te hoge pH waarde is neergeslagen is een 3 waardig ijzer geworden, oftewel een Fe˛ is een Feł geworden. Een Feł kan niet meer terug verbonden worden aan een ijzerchelaat, omdat het geoxideerd is. Deze oxidevorm is beter bekend als roest. Daarom is de keuze van het juiste chelaat van groot belang.
Lees hier meer over ijzerchelaten en de soorten
Bron: Royal Brinkman
Meer nieuws