‘De sector is completer met open leiders’

‘De sector is completer met open leiders’

In de rubriek 'In gesprek met...' spreken wij mensen uit de glastuinbouw over de dingen die hen bezighouden. Dit keer: consultant Matthijs Jasperse van Florpartners. Hij zag dat persoonlijke ontwikkeling in de glastuinbouwsector niet altijd in beeld is en startte daarom het platform Floric, dat professionals in de sector helpt zich te ontwikkelen. "Open leiderschap hebben we nodig."

Waarom dit programma?
“We hadden al veel cursussen voor jonge ondernemers. Die waren vooral gericht op ondernemerschap. Heel inhoudelijk en doel gedreven. Dat zie je overal trouwens waar ondernemers werken. Wij merkten dat er ook andere individuele behoeftes leven onder managers en andere tuinbouwprofessionals, dichter op het persoonlijk vlak. Daar was niet vanzelfsprekend ruimte voor. Onder het merk Floric hebben we daar een breed aanbod van groeiprogramma’s omheen gebouwd, waarin de mens en het persoonlijke centraal staat.”

Om wat voor vragen gaat het in dit programma?
“Het gaat veelal om individuele vragen. Bijvoorbeeld: ik wil de stap maken van medewerker naar ondernemer, wat kom ik dan allemaal tegen en wat heb ik nodig? Of: ik ben manager geworden en sta nu tussen personeel en directie in. Dat geeft een andere dynamiek en vraagt andere dingen van mij. Hoe ga ik daar professioneel mee om?”

Wat gebeurt er met deelnemers tijdens de cursus?
“Ik hoop dat zij na afloop kunnen overdragen dat ze zich thuis voelen, veilig om zichzelf te zijn en om los te komen van de structuur waarin ze zitten. En dat ze na afloop zichzelf ook in transitie hebben gebracht. Want de tuinbouw gaat in transitie, maar dat geldt ook voor de personen die erin werken.”

Wordt de glastuinbouw hier sterker van?
“Wat is sterker? Veiligheid, kwetsbaarheid tonen en verbinding leggen. Dat worden competenties om een bedrijf te runnen. Als mensen meer vanuit eigen keuze iets doen, dan wordt de wereld altijd sterker. Elke plek wordt dan mooier, want iedereen kan meer zichzelf zijn.”

Wordt de sector dan aantrekkelijker om in te werken?
“Ja, het maakt de sector completer. Maar interessanter is het om het te hebben over de bedrijven en de leiders die gaan opstaan. Als leiders zich openstellen en in hun hart laten kijken, dan gaan bedrijven zich ook meer tonen op dat vlak. Je ziet het al veranderen dat bedrijven steeds meer in secundaire zaken investeren, zorgen dat ze een aantrekkelijke werkgever zijn die meer te bieden hebben dan een functie.”

Dus we krijgen andere leiders?
“Het is goed als er open, kwetsbare leiders gaan opstaan, in plaats van per se sterke leiders. Met leider bedoel ik niet zo zeer iemand die hoog in de hiërarchie staat. Want je bent al een leider als je bewust bent van je eigen kwaliteiten en vandaar uit kan handelen.”

 

Bron:

Deel artikel