'Minder spuiten dankzij keuze voor diffuus glas'

'Minder spuiten dankzij keuze voor diffuus glas'

In de rubriek 'In gesprek met...' spreken wij mensen uit de glastuinbouw over de dingen die hen bezighouden. Dit keer: Ronald Streng. Samen met zijn vrouw Sandra staat hij aan het roer van Streng Growers in Boskoop. Streng belevert fruitbomen, klimplanten en gaultheria’s aan groothandel, tuincentra en retailers. Vorig jaar opende hij een nieuwe vestiging met een gasloze kas van 1 hectare. In totaal telt het bedrijf nu 3 hectare glas.

Hoe bevalt jullie nieuwe locatie?
“Super. We hebben deze laten bouwen voor de teelt van Gaultheria en clematis, met dezelfde technische uitgangspunten als de kas die we drie jaar daarvoor in gebruik namen. Dat betekent: dezelfde poothoogte, dezelfde beluchting en hetzelfde glas. We hebben voor een diffuus dek gekozen nadat we ook opties met folie hebben onderzocht. Door het diffuse glas komt het zonlicht versplinterd binnen en heb je nauwelijks schaduw in de kas. Het zorgt ervoor dat het gewas sneller droogt dan anders. Daardoor ontstaat er minder snel schimmel zodat we minder hoeven te spuiten.”

“Gaultheria is een koude teelt, maar we kunnen de kas wel verwarmen om vorstvrij te houden. Dat doen we met heaters op propaangas. Verder beheersen we het klimaat met een schermdoek, ’s winters om de dagwarmte vast te houden en ’s zomers om de ergste warmte juist buiten te houden. We hebben dit bedrijf kunnen realiseren na het samenvoegen van drie kleinere boomkwekerijpercelen. De vestiging heeft geen aardgasaansluiting, maar wel een warmtepomp voor het binnenklimaat van de verwerkingsloods. Het dak hiervan ligt ook vol met zonnepanelen.”

Welke actualiteit houd je vandaag bezig?
“We willen natuurlijk graag een nieuw kabinet hebben, maar de oorlog in Oekraïne houd me het meeste bezig uit het nieuws. Ten eerste omdat het ongekend en verschrikkelijk is dat er in deze tijd nog zo’n langdurige, grootschalige oorlog gevoerd wordt. Het lijkt erop dat niemand dit echt kan stoppen. Indirect raakt het ook de sierteeltsector, omdat er normaal gesproken heel wat handel naar die landen toegaat. Ook dat is weggevallen.”
 
Wat hebben jullie nodig om succesvol te blijven in de glastuinbouw?
“Momenteel verandert er zoveel, dat je niet precies weet hoe de markt beweegt. Meer balans tussen vraag en aanbod is daarom nodig. In de coronatijd steeg de vraag naar tuinplanten plotseling hard, dat heeft nogal wat nieuwe spelers aangetrokken die soms zonder visie de markt betreden. Tijdelijk zitten we nu met een aanbodoverschot in ons segment. Wij spelen hier al op in door ons assortiment uit te breiden en minder aantallen per soort op te zetten. Met die koerswijziging verwachten we succesvol te blijven. Omdat we recent al hard gegroeid zijn met de nieuwbouw op twee locaties maken we wel een pas op de plaats. Eerst bestendigen voordat we weer stappen gaan maken.”

 

Bron: Goedemorgen

Deel artikel