'Telers de Max Verstappens van de voedselproductie'

'Telers de Max Verstappens van de voedselproductie'

In de rubriek 'In gesprek met...' spreken wij mensen uit de glastuinbouw over de dingen die hen bezighouden. Dit keer: Rien Kamman. Hij is oprichter en CEO van start-up Source.ag. Dit jonge Amsterdamse bedrijf ontwikkelt Artificial Intelligence toepassingen die glastuinbouwondernemers bijstaan als digitale ‘co-piloten’.

Wat is jullie nieuws?
“We werken al 2,5 jaar samen met telers aan onze producten Source Cultivate en Source Control. Je kunt dit zien als een besturingsplatform dat je via een eigen account via je browser bereikt. Komend jaar verwachten we meer telers te gaan ondersteunen met onze diensten. Zij kunnen daarmee simuleren wat voor productie te verwachten is en wat voor teeltstrategie je het beste kunt volgen. De AI neemt het niet over, de teler blijft als vakman centraal staan in de controle over de teelt. Wij leveren de software om zo frictieloos te beslissingen te kunnen nemen.
Om dit te laten werken verbeteren en vereenvoudigen we eerst het data verzamelen bij het teeltbedrijf. Naast data over de teeltomstandigheden verzamelt ons systeem ook biologische data van de plant zelf, bijvoorbeeld over bloei en zetting. We gebruiken die data om de algoritmes te trainen die telers ondersteunen met het maken van oogstprognoses en het uitstippelen en uitvoeren van de ideale teeltstrategie. Je kunt het zien als autorijden. Waar je vroeger op de kaart keek voor de ideale route heb je nu een navigatiesysteem. Die speelt in op actuele veranderingen zoals files en geeft dan advies over een alternatieve, betere route.”

Welke actualiteit houd je vandaag bezig?
“Ik zie de wereld waarin telers actief zijn steeds onvoorspelbaarder worden. Neem de onrust en torenhoge prijzen op de energiemarkt, virussen met een enorme impact op je gewas en rassenkeuze, plotselinge inflatie en de verhoging van de energiebelasting. Daarmee wordt het telen van groenten, bloemen en planten steeds complexer en uitdagender. Dat bevestigt voor ons dat onze diensten veel waarde toevoegen, zodat telers beter en slimmer om kunnen gaan met dit soort schommelingen in de industrie.”

Wat hebben jullie nodig om succesvol te zijn in de glastuinbouw?
“Dat we in Nederland inzien en durven uit te spreken dat we met de glastuinbouw dé toekomst in handen hebben van de voedselproductie wereldwijd. Onze telers zijn de Max Verstappens van de voedselproductie en die zijn hard nodig in een wereld waar nu miljoenen mensen geen toegang hebben tot vers voedsel. En waar klimaatverandering en geopolitieke onrust onzekerheid geven over voedselproductie. Als we deze sector van wereldklasse verder weten te digitaliseren zal de glastuinbouw meer talent aantrekken van buitenaf, waardoor ze nog sterker wordt.”

Bron: Goedemorgen

Deel artikel