Revolutionaire sensor test product met microgolven
Geplaatst op 31 januari 2023
Researchers van Wageningen voeren met de sensor metingen uit om ‘m te ‘valideren’, ofwel geldig te maken. “Zodat officieel vastgesteld kan worden dat ie werkt zoals wij claimen dat ie werkt,” vertelt Luca Galatro, CEO en co-founder van Vertigo in KAS Magazine.
Revolutionair
En die werking mag je gerust revolutionair noemen. Met hulp van microgolven kijkt de sensor zonder de schil te beschadigen diep in een stuk fruit en lepelt vervolgens in minder dan een halve seconde een heleboel data op. Over de stevigheid en de sappigheid en nog tal van andere meetpunten. “Bij een avocado kun je onder andere de hoeveelheid droge materie meten om de rijpheid vast te stellen. Bij een sinaasappel let je op suikergehalte en zuurgraad en bij een tomaat laat je de sensor vooral kijken hoe sappig die is.”
Die sensor is overigens maar de helft van het verhaal, dat is alleen maar de ‘hardware’. Minstens zo belangrijk is de software, die alle nulletje en eentjes die de sensor ophaalt omzet in concrete informatie. Ook daar wordt nog hard aan gesleuteld. “Voor elke fruit- of groentesoort heb je een ander model, een ander programma nodig. Dat wordt deels door programmeurs gedaan en deels via machine learning.” De meeste criteria voor avocado’s, mango’s en tomaten zijn inmiddels goed in kaart gebracht. Appels en peren komen nu aan bod.
Lees het volledige artikel hier
Bron: KAS Magazine