'Keerzijde aan gebruik desinfectiemiddelen'
Geplaatst op 21 juli 2020
Helaas zijn deze werkwijzen niet altijd zonder gevolgen, is ook Renko Schuil - accountmanager bij Metazet FormFlex - opgevallen.
"Het is uiteraard niet meer dan logisch dat kwekerijen hun teelt voorop stellen en er in eerste instantie alles aan doen om het gewas te beschermen. Een mislukte teelt is een hoge kostenpost waar geen enkele hardwerkende ondernemer op zit te wachten. Toch zien we de laatste jaren een trend waarbij agressiever ontsmet wordt. Deze werkwijze is niet altijd zonder gevolgen. Aan de ene kant wordt er gestreden om de teelt te beschermen en dus de schade te beperken. Aan de andere kant ontstaan er steeds vaker aanzienlijke schadeposten doordat de gebruikte desinfectiemiddelen vaak corrosief zijn met de materialen van de kasinrichting en kasconstructie".
Niet blind adviezen aannemen
Renko heeft nog wel een aantal tips als het gaat om het gebruik van desinfectiemiddelen. "Door na het reinigen direct goed na te spoelen met water en het product niet langer te laten inwerken dan aangegeven in de richtlijnen, kan al veel schade worden voorkomen. Daarnaast moet het desinfectiemiddel worden verdund volgens de voorschriften en dus niet in een te hoge concentratie gebruikt worden.
Kortom: "Niet blind adviezen aannemen, maar de voorgeschreven richtlijnen blijven volgen. Bij twijfel eerst advies inwinnen bij de leverancier van het desinfectiemiddel en het product eerst testen op een klein deel van het te reinigen/ontsmetten materiaal om schadelijke bijeffecten te voorkomen."
Bron: Goedemorgen