LettUs Design wint Urban Greenhouse Challenge
Geplaatst op 30 juni 2022
Het was de derde en laatste keer dat Wageningen University & Research de Urban Greenhouse Challenge organiseerde. De editie van dit jaar was in nauwe samenwerking met de University of the District of Columbia (VS) omdat de urban farm-concepten in Ward 7, Washington D.C. zouden komen. Eerdere edities werden georganiseerd in Amsterdam (2018) en Dongguan, China (2020).
Deelnemers werden uitgenodigd om een ??concept te ontwikkelen dat het hele jaar door zorgt voor een duurzame en betaalbare voedselproductie. De Challenge van dit jaar heette de editie 'social impact'; meer dan in vorige edities moesten de studenten rekening houden met de sociale aspecten van de plaats. Ward 7 is een van de meest diverse wijken met een laag inkomen van de stad. Studenten werden uitgedaagd om met ontwerpen te komen die inkomsten zouden genereren voor de lokale bewoners en een verschil zouden maken in hun leven. Twee van deze buurtbewoners, mevrouw Jimell Sanders en Comm. Antawan Holmes, waren aanwezig in het gloednieuwe Omnia Dialogue Centre op Wageningen Campus om de buurtbewonersprijs te overhandigen aan Team AMS Caterpillars.
De internationale jury die de winnaar van de Challenge koos, bestond uit Nona Yehia (oprichter en CEO Vertical Harvest), Meiny Prins (CEO Priva), Patricia Paiva (bestuurslid International Society for Horticultural Sciences) en Harry Webber (onafhankelijk adviseur). Als toelichting op hun oordeel prees de jury LettUs Design dat 'van meet af aan het meest inclusieve voorstel had'. "Zoals het team aangaf, zijn het niet alleen zij die de architecten en experts zijn, het is ook de gemeenschap. Ze gingen voor een repliceerbare modulaire aanpak op het gebied van voedselproductie, werkgelegenheid en onderwijs. Maar wat het afmaakte, was het idee dat dit proces en deze aanpak repliceerbaar en aangepast zouden kunnen worden aan andere gemeenschappen."
Het concept dat de meeste indruk maakte op de omwonenden, dat van Team AMS Caterpillars, werd daarentegen gewaardeerd om 'zijn duidelijke focus op het creëren van maatschappelijke impact'. "Het is een zeer aantrekkelijk ontwerp met veel functionaliteit ingebouwd in elke kamer. Het gebouw heeft een ingetogen profiel en zou door zijn unieke vormgeving een landmark zijn."
De derde editie van de Challenge begon in november 2021 met 30 studententeams van 70 universiteiten in 20 landen die meededen. Na de eerste selectie haalden 20 teams de tweede ronde waar ze coaching en advies kregen van meer dan 30 partners die de Challenge steunden. Voor de finale werden tien teams geselecteerd, waaronder teams uit Colombia, de VS, Peru, China en Nederland.
Dit was de laatste editie van de Urban Greenhouse Challenge, een internationale en interdisciplinaire studentencompetitie die in 2018 werd geďnitieerd door Wageningen University & Research met als doel innovatie op het gebied van stadslandbouw te stimuleren. De Challenge inspireerde veel jonge geesten om de manier waarop we voedsel produceren in de steden te heroverwegen en beďnvloedde hun toekomstige carričrekeuzes. Het bracht studenten in contact met toonaangevende bedrijven in de tuinbouwsector en gaf hen de kans om te leren en elkaar te inspireren.
Wageningen University & Research start de komende jaren een nieuwe Challenge-serie, Nature-based Future Challenge, waarin het concept van nature-based denken wordt gepromoot als basis voor het nemen van beslissingen in landschapsplanning.
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws