Update 'Grenswaarden Waterkwaliteit'

Update 'Grenswaarden Waterkwaliteit'

Voor een snelle en autonome meting van waterkwaliteit kan gebruikt worden gemaakt van waterkwaliteitssensoren. Echter, de resultaten van individuele sensoren zeggen weinig over de kwaliteit van het water in relatie tot plantprestaties. Het project Grenswaarden Waterkwaliteit onderzoekt of het mogelijk is een beslissingsondersteunend meetsysteem te ontwikkelen, waarin op basis van het monitoren van de waterkwaliteit met een combinatie van sensoren (bij)sturing van het recirculatieproces en de waterbehandeling mogelijk is, zodat goede plantgezondheid kan worden gewaarborgd. De eerste resultaten uit het project, dat is gestart in 2022, zijn inmiddels beschikbaar.

Bij recirculatie krijgt gietwater een complexe samenstelling. Ondanks richtlijnen voor goed gietwater, waarin concentraties nutriënten en sporenelementen voor specifieke gewassen gedefinieerd zijn, ontbreekt voldoende inzicht in wanneer water goed of gezond is voor de plant. Waterkwaliteit is nu nog een ‘zwarte doos’. Het project Grenswaarden Waterkwaliteit onderzoekt wat de relatie is tussen met sensoren meetbare waterkwaliteitsparameters en plantprestaties. Een complicerende factor is dat naast waterkwaliteit ook andere factoren een rol spelen in het presteren van het gewas en dat factoren elkaar beïnvloeden.

Om de relatie tussen waterkwaliteit en plantgezondheid beter te begrijpen, worden zowel planteigenschappen, kasklimaat als waterkwaliteit gemonitord met behulp van sensoren. Op basis van de verzamelde gegevens wordt de relatie tussen waterkwaliteit en plantgezondheid bepaald. Om in deze data met zeer veel variabelen relaties te kunnen vinden, maken de onderzoekers in het project gebruik van ‘machine learning’.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel



Meest gelezen