'Gezonde inhoudsstoffen identificeren'
Geplaatst op 01 april 2025

Prof. dr. Wim Vriezen, hoogleraar Plant Functional Genomics en verbonden aan het Brightlands Future Farming Institute, deelt in een interview welk onderzoek hij uitvoert. Dit artikel is het eerste deel van een interviewreeks met betrokken partners van het innovatieproject Success4BioActives. Het project heeft als doel een samenwerkingscluster in te richten dat zich focust op het ontwikkelen van kennis ten aanzien van bioactieve inhoudsstoffen in groenten en fruit, die waardevol zijn voor de gezondheid.
Onderzoek heeft aangetoond dat gehalten aan bioactieve stoffen sterk variëren tussen rassen en zelfs sterk gedaald lijken te zijn in de afgelopen decennia. Dit biedt aanleiding voor rassenonderzoek en teeltsturing.
Wim: "Ik houd me binnen het project Success4BioActives bezig met het begin van de keten, namelijk het optimaliseren van de genetica van planten, oftewel de eigenschappen die in het DNA gecodeerd liggen. We creëren handvatten waarmee we in plantveredeling iets kunnen, bijvoorbeeld met een bepaalde stof die een positief effect op de gezondheid heeft. Dit doen we samen met The Centre for Healthy Eating & Food Innovation (HEFI), onderdeel van Maastricht University. Ook een aantal studenten van de universiteit ondersteunen bij het onderzoek."
Het rood in sla of spinazie
HEFI heeft voor het onderzoek van Maastricht University binnen het project Success4BioActives vastgesteld naar welke stoffen wordt gekeken. Het gaat om flavonoïden, waarvan eerder onderzoek al heeft aangetoond dat deze stoffen bepaalde gezondheidsvoordelen hebben. Wat zijn flavonoïden? Wim legt uit: "Flavonoïden zijn antioxidanten die de plant beschermen tegen stressfactoren, zoals te veel licht of droogte. Het is een verzamelnaam voor een grote groep moleculen. Daar vallen onder andere anthocyanen onder: de stof die je kent van de rode kleur in de steel en nerven bij sla of spinazie. Dat je de kleur ziet aan de buitenkant, is een mooi bijeffect: dan weet je dat je iets gezonds eet."
Lees hier verder