Grodan en Signify doen tweede proef bij Botany
Geplaatst op 02 oktober 2024
Tot eind april zal een holistische aanpak worden toegepast om optimale energie-efficiëntie en plantprestaties te bereiken met behoud van een hoge lichtbenuttingssefficiëntie, uitstekende smaak en een optimaal vruchtgewicht. Het onderzoek markeert een spraakmakende verlenging tussen twee marktleiders die zich inzetten voor het bevorderen van duurzame tuinbouwpraktijken.
“Toen telers LED’s gingen gebruiken om tomaten te telen, konden we uitleggen hoe het gescheiden sturen van licht en warmte enorme voordelen had. Bij het kweken met volledige LED speelt een andere factor een rol; het sturen van de luchtvochtigheid om de gewasbalans beter te beheren”, geeft Marcel Raats aan, plantspecialist voor Philips LED-groeilampen. “Met een holistische benadering van telen; Door het afzonderlijk beheren van licht, warmte, verdamping, bemesting, irrigatie en het meten en monitoren van elke factor krijg je de beste inzichten in hoe het gewas in de loop van de tijd presteert”, voegt hij eraan toe. “Vorig jaar gebruikten we 50% minder warmte-inbreng vergeleken met commerciële referentietelers. Dit benadrukte het potentieel van actieve ontvochtiging in combinatie met volledige LED-belichting in de klimaatbeheersing. Nu we het tweede jaar ingaan, concentreren we ons op het verfijnen van onze aanpak om de balans te vinden tussen optimale gewasproductie en energiezuinigere methoden.”
Met de lessen uit 2023 en 2024 wil de proef telers laten zien hoe energie-efficiënte strategieën kunnen leiden tot extra verbeteringen in de prestaties van de planten en de vruchten.
De proef van dit jaar zal zich richten op:
• Het gebruik van spectraal dimmen – om de elektrische efficiëntie van de LED-installatie te verbeteren. De strategie dit jaar zal zijn om specifieke Daily Light Integral (DLI) te targeten en tegelijkertijd de minst efficiënte LED-kleuren uit te schakelen wanneer deze niet nodig zijn.
• Het gebruik van geavanceerde klimaatschermen – om een grotere thermische isolatie van de kas te bieden met een groter potentieel voor warmteterugwinning via het ontvochtigingssysteem.
• Het verkrijgen van inzicht in de verticale planttemperatuur – om te helpen bij het creëren van een betere gewasbalans en stuurbaarheid in de ontwikkelingssnelheid van zowel de jonge vruchten in de kop van de plant, tot aan de rijpende vruchten in het onderste deel van het bladerdak.
• Beheer van de opname van water en voedingsstoffen – om de laagst mogelijke elektrische geleidbaarheid (EC) te bereiken, terwijl de hoogste productie- en vruchtkwaliteit behouden blijft en tegelijkertijd de gewasbalans te sturen met de juiste voedingsstoffensamenstelling.
“De proef van vorig jaar heeft aangetoond dat het beheersen en optimaliseren van alle aspecten van de teelt een lagere warmte-inbreng mogelijk maakt. Door middel van actieve ontvochtiging werd voldoende plantverdamping gestimuleerd om een sterk gewas te ondersteunen en een hoge productie te realiseren. Extra generatieve groei aan het begin van de teelt werd gestimuleerd door het actief manipuleren van het nitraat- en chloridegehalte in de voeding. Tijdens de teelt was het kasklimaat zo stabiel dat in de 30 weken van de teelt het gemiddelde drainvolume slechts 8% bedroeg”, aldus Andrew Lee, kennismanager bij Grodan.
"Samenwerken met de juiste partners kan innovatie stimuleren en onze samenwerkingsinspanningen verbeteren, waardoor kennis en expertise buiten de samenwerking tussen Grodan en Philips wordt gebracht." voegt Andrew Lee toe. We zullen onze samenwerking met BASF, Ridder, Normec Groen Agro Control en Wireless Value voortzetten, en we zijn verheugd om aan te kondigen dat Ammerlaan Construction B.V zich bij ons heeft aangesloten. Door onze inspanningen kunnen we synergie creëren door ieders expertise aan tafel te brengen om een hoger niveau van energie-efficiëntie te bereiken en een richting voor de toekomst uit te zetten”.
“Grodan en Signify begrijpen dat telers een belangrijke rol spelen bij het vormgeven van de richting van duurzame tuinbouwmethoden. Door het betrekken van telers (en adviseurs) zorgen we ervoor dat de kennis die we ontwikkelen niet alleen innovatief is, maar ook praktisch en aansluit bij de behoeften van telers. De ervaringen en inzichten van telers zullen dit jaar bijdragen aan het verbeteren van de strategie van de proef”, aldus Marcel Raats. "Deze samenwerking zal ervoor zorgen dat de kennis die we ontwikkelen ook haalbaar is in de dagelijkse bedrijfsvoering en dat de nieuwe strategieën die we ontwikkelen zijn afgestemd op de echte uitdagingen van de commerciële tomatenteelt van vandaag en morgen."
Meer nieuws