Maken elicitors planten weerbaar tegen ziekten?
Geplaatst op 12 december 2023
In verschillende tuinbouwgewassen wordt al gewerkt met het verhogen van de plantweerbaarheid. In de bollenteelt gebeurt dat nog niet. Dat komt onder meer doordat de problematiek daar anders is. Zo zijn er twee fases waarin lelies en tulp aangevallen kunnen worden door ziekten en plagen, namelijk tijdens de teelt en tijdens de bewaring. Daarom onderzoekt WUR of in beide fases de weerbaarheid verhoogd kan worden.
Het gaat daarbij om een aantal verschillende ziekten en plagen. Bij lelie gaat het om ‘vuur’ (Botrytis elliptica) en bladluis tijdens de teelt, en om Penicillium tijdens de bewaring. Bij tulp gaat het om bladluis in de teelt, en om ‘zuur’ (Fusariumoxysporum f. sp. Tulipae) tijdens de bewaring. Al deze ziekten en plagen zorgen regelmatig voor problemen bij telers of handelaren. Zo kan een aantasting door Fusarium of ‘vuur’ zorgen voor een hoge productiederving en kunnen bladluizen virussen verspreiden.
WUR onderzoekt of het verhogen van de plantweerbaarheid er inderdaad voor kan zorgen dat er minder schades zijn in lelie en tulp, bijvoorbeeld doordat het gewas zichzelf minder aantrekkelijk maakt door verandering van inhoudsstoffen of het aanmaken van een dikkere waslaag. Dat zou ertoe kunnen leiden dat er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn voor de teelt van lelie en tulp.
Die weerbaarheid kan wellicht geactiveerd worden door elicitors (stoffen die de natuurlijke afweer van planten aanschakelen). Eerst onderzoekt WUR het proof of principle in het laboratorium en de kassen van WUR; als de elicitors inderdaad werken, dan zal een praktijkproef plaatsvinden.
Het project ‘Weerbare bol’ wordt gefinancierd door Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, KAVB (Stichting SBO), Anthos, CNB, Agrifirm-GMN, CAV Agrotheek, Profyto-DSD en de Bloembollenacademie.
Meer nieuws