Problemen in kruidenteelt door klimaatverandering

Problemen in kruidenteelt door klimaatverandering

De klimaatverandering beïnvloedt ook de wereldwijde voedselvoorziening. Zo wordt het op verschillende regio’s in de wereld steeds moeilijker om medicinale kruiden te telen. Door het veranderde klimaat is daar sprake van te veel of te weinig water en mede daardoor toegenomen ziektedruk, maar ook de ingrediëntniveau ’s voldoen niet meer aan de eisen. Daarom onderzoekt Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw de mogelijkheden van teelt in een beschermde omgeving van een aantal medicinale kruiden. Onderzoeker Filip van Noort: “Kruiden telen in een kas betekent dat je het gewas opnieuw moet leren kennen.”

WUR startte onlangs met onderzoek naar een aantal medicinale wortel- en bladkruiden. “Het moeilijkste van het onderzoek is: hoe vertaal je de teelt van een buitengewas naar een gecontroleerde omgeving, zoals een kas of een indoor farm? Daarvoor zoeken we als eerste naar de juiste balans tussen licht en temperatuur. Wat heeft het gewas nodig om goed te groeien in een gecontroleerde omgeving?”

De teelt zelf is een eerste uitdaging. Daarna gaat het om andere belangrijke opgaven, zoals het gehalte aan inhoudstoffen en de efficiency van een teelt in een gecontroleerde omgeving. “Een teelt in bijvoorbeeld een kas is natuurlijk duurder dan op een open veld. Daarom zullen we moeten zoeken naar een hogere productie en/of efficiency, bijvoorbeeld door jaarrond te telen en natuurlijk ziektevrij. En het gehalte inhoudstoffen is vanzelfsprekend ook belangrijk. Door de klimaatverandering daalt dat gehalte in open teelten, net als de kwaliteit van de gewassen.”

Onderzoek naar ‘Amerikaanse ginseng’
Het is volgens Van Noort een wereldwijd probleem. In verschillende werelddelen is het voor producenten steeds moeilijker om voldoende medicinale kruiden te telen met voldoende inhoudstoffen. Ziektes en watergebrek spelen telers wereldwijd parten. Omdat het om voeding gaat is de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen niet altijd een optie.

Steeds vaker kloppen producenten daarom aan bij WUR. WUR onderzoekt op verzoek van een internationaal wellness bedrijf naar het versnellen en verbeteren van de productie door de teelt te verplaatsen naar een kas, gedreven door onder meer de genoemde problemen.

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikel



Meest gelezen