Studenten leren solliciteren bij tuinbouwbedrijven
Geplaatst op 06 maart 2023
‘Kennis, vaardigheden én houding’, dat zijn volgens docent Steven Kapteijn (Hogeschool Inholland) de drie voornaamste pijlers onder een succesvol leerproces. “Wij als onderwijsinstituut zijn vooral goed in staat om kennis over te brengen. Waar het aankomt op vaardigheden en houding tijdens het sollicitatieproces, is het bedrijfsleven de beste leerschool voor onze studenten. Het waardevolle van onze sollicitatietraining is dat ze concrete feedback van het bedrijfsleven krijgen.”
Het idee voor de training werd ontwikkeld door oud-docent Hans Ligtenberg. Voor hij zich aan de InHolland verbond maakte hij carrière in de uitzendwereld. Zijn hameren op het belang van solliciteren, en vooral een goede voorbereiding daarvan, stamt uit die periode. Toen Steven de sollicitatietraining van Hans overnam – hij is met pensioen maar als ambassadeur nog aan de onderwijsinstelling verbonden - heeft hij het idee verder ontwikkeld. De opzet is simpel in zijn eenvoud. Studenten krijgen les in het schrijven van een sollicitatiebrief en het opstellen van hun CV. Vervolgens gaan ze solliciteren op een al dan niet denkbeeldige vacature en krijgen daarop feedback van het bedrijfsleven. Steven vond o.a. Vreugdenhil Young Plants bereid om aan deze training deel te nemen.
Anja Boekestijn en Marlen Smal zijn verantwoordelijk voor het HRM-beleid bij deze kwekerij in De Lier (5 locaties, 105 vaste medewerkers) en waren meteen enthousiast over het idee. Zij het wel met een kanttekening. Marlen: “Het voorstel was om die sollicitatiebrieven plenair te bespreken, dus met een groep van 8 of 10 studenten tegelijk. Dat vonden wij minder geslaagd. Om de realiteit zoveel mogelijk te benaderen hebben we ervoor gepleit om bij ons echt één op één gesprekken te voeren.”
Ook Jesper Paauw nam de training ernstig op. “Je kunt wel gaan liegen in je sollicitatiebrief, maar dan val je snel door de mand.” Verder maakte hij in het eerste gesprek geen geheim van zijn ambities. Hij liet onomwonden weten na zijn opleiding bij het leliebedrijf van zijn vader (Dutch Lily Masters in Rijnsburg) aan de slag te gaan. Dat zou echter heel anders uitpakken...
Nieuwsgierig hoe dit verliep? Lees het volledige artikel hier.
(Foto: KAS Magazine)
Bron: KAS Magazine
Meer nieuws