Oproep aan politiek voor uitbreiding CO2-levering
Geplaatst op 06 oktober 2020
In de brief noemt Glastuinbouw Nederland een aantal randvoorwaarden die gerealiseerd moeten worden. "Anders moet de glastuinbouwsector haar ambities temperen voor het in dit najaar af te sluiten CO2-convenant met de overheid", stelt voorzitter Sjaak van der Tak.
Nieuw convenant
De glastuinbouw pakt de uitdagingen van het Klimaatakkoord van Parijs serieus op. Op weg naar een klimaatneutrale productie wordt door de sector ingezet op besparing, elektrificatie en warmte. De noodzaak van een goede en betrouwbare CO2-voorziening is daarbij een cruciale factor. "Voldoende CO2 is cruciaal om minder aardgas te gebruiken en bijvoorbeeld aardwarmte- en restwarmteprojecten van de grond te krijgen. Zonder deze belangrijke grondstof komen deze projecten niet of onvoldoende van de grond. Ambities komen op die manier in de knel. Dit najaar willen we als sector de afspraken over de te bereiken CO2-emissiereductie samen met de overheid vastleggen in een nieuw convenant", zo benadrukt Sjaak van der Tak.
Drie dilemma's
Met de Kamerbrief van juli dit jaar waarin het Kabinet de problematiek van de CO2-voorziening erkent, was Glastuinbouw Nederlands enerzijds tevreden (zie eerder nieuwsbericht bij de downloads). Anderzijds ziet Glastuinbouw Nederland momenteel nog drie dilemma's rondom uitbreiding van de CO2-voorziening van de glastuinbouw: Uitbreiding van de huidige levering naar nieuwe gebieden; Uitbreiding van CO2-levering vanuit de afvalenergiebedrijven; Uitwerking en realisatie van de in de kamerbrief genoemde innovatiepilot.
Om vaart te blijven maken met de energietransitie in de sector vraagt Glastuinbouw Nederland om samen met de overheid en betrokken partijen oplossingen te vinden voor de genoemde dilemma's.
Bron: Glastuinbouw Nederland