PlantLab haalt 20 mln op

PlantLab haalt 20 mln op

PlantLab heeft in een eerste investeringsronde € 20 miljoen groeigeld opgehaald bij De Hoge Dennen Capital. PlantLab ontwikkelde een wereldwijd gepatenteerde technologie voor 'vertical farming', het op zeer efficiënte wijze verbouwen van groente en fruit. Met de investering gaat de scale-up indoor productielocaties openen in onder meer Nederland, de Verenigde Staten en op de Bahama's.

PlantLab realiseerde in de afgelopen tien jaar een doorbraak met haar efficiënte technologie voor innovatieve stadslandbouw, die inmiddels wordt toegepast in een commerciële productielocatie in Amsterdam. Hierdoor kunnen dichtbij de consument op grote schaal kraakverse, gezonde en lekkere groenten verbouwd worden, zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. In een ruimte met een oppervlakte van slechts twee voetbalvelden kan genoeg geproduceerd worden om een stad van honderdduizend inwoners dagelijks van 200 gram groente te voorzien.
 
Innovatieve oplossingen
"Deze investering stelt ons in staat om meer productielocaties te openen en onze technologie verder te vervolmaken", zegt Michiel Peters, CEO van PlantLab. "De groei van de wereldbevolking en de klimaatcrisis stellen de voedselproductie voor ongekende uitdagingen. We moeten ons voedsel duurzamer en efficiënter gaan verbouwen en dat vraagt om baanbrekende en innovatieve oplossingen."

De productielocaties van PlantLab kunnen overal ter wereld staan, zelfs op onvruchtbare grond of midden in stedelijke gebieden. De gewassen groeien dankzij temperatuur-, vocht- en lichtregulatie uit tot hun volledige potentie, terwijl er 95 procent minder water nodig is. Licht komt van speciaal ontwikkelde LED's, die de specifieke kleur licht geven die de plant nodig heeft voor fotosynthese. "Onze technologie maakt het mogelijk om overal ter wereld, dichtbij de consument te produceren. Hierdoor hoeft voedsel niet meer over lange afstanden getransporteerd te worden, wat direct leidt tot minder CO2-uitstoot, lagere kosten en minder voedselverspilling", aldus Peters.
 
Verschil maken
De Hoge Dennen is onderdeel van de beleggings- en investeringsmaatschappij van de familie De Rijcke, de voormalige eigenaren van Kruidvat. Het investeerde eerder in online supermarkt Picnic, saladeproducent De Menken Keuken en in elektrische fietsenmerk QWIC. CFO Jelle Roodbeen: "We denken dat de technologie van PlantLab wereldwijd een verschil zal gaan maken. Gezonde en lekkere groente wordt op deze manier betaalbaar en voor iedereen bereikbaar en bovendien zeer duurzaam geproduceerd."
 
Tegelijk met de investering van De Hoge Dennen versterken CFO Frank Roerink en CEO Michiel Peters het management, dat verder bestaat uit oprichters Leon van Duijn, Marcel Kers en John van Gemert. PlantLab heeft in Den Bosch zijn R&D-centrum, wereldwijd het grootste op het gebied van vertical farming, en in Amsterdam een commerciële productielocatie. Bij PlantLab werken inmiddels meer dan 60 mensen.

PlantLab is gespecialiseerd in technologie voor innovatieve stadslandbouw, de voedselvoorziening van de toekomst. Het bedrijf is in 2010 opgericht in Den Bosch met als doel het wereldvoedselsysteem te verbeteren. In de afgelopen tien jaar is reeds € 50 miljoen geïnvesteerd in de ontwikkeling van technologie waarmee op iedere plek op aarde dichtbij consumenten kraakverse en gezonde groente verbouwd kan worden, met een minimale milieubelasting, zonder chemische bestrijdingsmiddelen en een radicaal lager waterverbruik. In een ruimte met een oppervlakte van slechts twee voetbalvelden kan genoeg verbouwd worden om een stad van honderdduizend inwoners dagelijks van 200 gram verse groente te voorzien. Omdat de nieuwe technologie overal en altijd werkt kan het hele jaar rond een radicaal kortere logistieke keten gerealiseerd worden met alle bijbehorende voordelen: superieure productkwaliteit, langere houdbaarheid, sterk gereduceerde voedselverspilling, geen CO2-uitstoot en overlast gerelateerd aan vervoer over langere afstanden. PlantLab wil zijn technologie voor iedereen toegankelijk maken en daarmee vers en duurzaam voedsel bereikbaar maken voor iedereen.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel