Software en auteursrecht: hoe zit dat nu precies?
Geplaatst op 24 augustus 2021
Het auteursrecht ligt in beginsel namelijk bij de maker van de software: jouw opdrachtnemer. Met het auteursrecht kan jouw opdrachtnemer jou behoorlijk dwars zitten en jouw mogelijkheden met de software beperken. Je kunt dit voorkomen door vooraf duidelijke afspraken te maken over wie het auteursrecht toekomt.
Software en auteursrecht
"Om deze problematiek beter te begrijpen kijken we eerst naar het auteursrecht. De eerste vraag is dan: waarop kan auteursrecht liggen? De auteurswet spreekt in dit verband van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst." De auteurswet geeft een aantal voorbeelden van werken die auteursrechtelijk beschermd kunnen worden:
- boeken, brochures, nieuwsbladen, tijdschriften en andere geschriften;
- toneelwerken en dramatisch-muzikale werken;
- mondelinge voordrachten;
- choreografische werken en pantomimes;
- muziekwerken met of zonder woorden;
- teken-, schilder-, bouw- en beeldhouwwerken, lithografieën, graveer- en andere plaatwerken;
- aardrijkskundige kaarten;
- ontwerpen, schetsen en plastische werken, betrekkelijk tot de bouwkunde, de aardrijkskunde, de plaatsbeschrijving of andere wetenschappen;
- fotografische werken;
- filmwerken;
- werken van toegepaste kunst en tekeningen en modellen van nijverheid;
- computerprogramma's en het voorbereidend materiaal;
- en in het algemeen ieder voortbrengsel op het gebied van letterkunde, wetenschap of kunst, op welke wijze of in welken vorm het ook tot uitdrukking zij gebracht.
De laatste categorie is een soort restcategorie. In de twaalfde categorie staat software en 'voorbereidend materiaal' vermeld. Maar is iedere vorm van software auteursrechtelijk beschermd? "Nee. De software moet origineel oftewel oorspronkelijk van karakter zijn en het persoonlijke stempel van de programmeur dragen. En om oorspronkelijk te zijn, moet er dus creatieve keuzevrijheid bestaan. Het moet de persoonlijke keuze van de programmeur zijn om juist voor die ene oplossing te kiezen en niet voor de andere."
Bestaan er niet meerdere oplossingen maar slechts één? Dan is er geen sprake van een vrije keuze. Die ene oplossing wordt als het ware gedicteerd door de situatie. In dat geval is er geen sprake van een eigen oorspronkelijk karakter.
Wil je meer weten over de regels en uitzonderingen? Lees dan hier verder.
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws