'Van waarde voor Golfregio'
Geplaatst op 07 juli 2021
Van der Hoeven Horticultural Projects is een gerenommeerd kassenbouwbedrijf dat wereldwijd turn-key glastuinbouwprojecten oplevert. Het bedrijf heeft een eigen R&D-afdeling en ontwikkelt onder meer nieuwe teeltsystemen voor diverse klimatologische omstandigheden. Ze zijn al een aantal jaren partner van Dutch Greenhouse Delta (DGD). Zij helpen bij het verzilveren van al die kansen die er liggen. Bas Duijvestijn werkt sinds vier jaar als Sales Manager bij Van der Hoeven en is sinds anderhalf jaar ook commercieel verantwoordelijk voor de Golfregio. "Ik ben in deze rol de schakel tussen de technische voorbereiding vanuit Nederland en de klant in de regio", zegt Bas. Hij komt uit een telersfamilie maar werkte ook enkele jaren als jurist. "Mijn werk bij Van der Hoeven bestaat uit relatiebeheer, acquisitie en de begeleiding van projecten - van offertestadium tot en met oplevering."
Gastvrijheid
Het bevalt Bas uitstekend om te werken in de Golfregio. Hij vliegt ongeveer één keer per maand naar het gebied toe. "Persoonlijk geniet ik vooral van de gastvrijheid die er heerst en waarmee je altijd verwelkomd wordt. Het zit er in de cultuur om gasten ruimhartig te verzorgen, dat is vanzelfsprekend heel prettig."
Ook is het volgens hem plezierig werken vanwege de mooie positie die Van der Hoeven heeft opgebouwd in het Midden-Oosten. "Vier jaar geleden hebben we een tomatenkwekerij van ruim 11 hectare gebouwd in Al-Ain in de Verenigde Arabische Emiraten. Dat was de eerste grootschalige moderne kas in die regio."
Het bedrijf haalde het project binnen dankzij de technologische oplossingen die het in huis heeft om te kunnen telen in een warm en vochtig klimaat. "Onze kasconcepten ModulAIR en HACo bieden koelingsmogelijkheden die het mogelijk maken ook midden in de woestijn een geschikt kasklimaat te creëren. Het is mooi dat we met onze westerse techniek oplossingen kunnen bieden voor de problemen waar telers in de Golfregio mee worstelen."
Uitdagingen
Net als veel andere gebieden met grote bevolkingsconcentraties biedt ook de Golfregio grote kansen voor producenten van glastuinbouwtechniek. "De wereldbevolking groeit en dat geldt ook voor de vraag naar kwalitatief hoogwaardige en duurzaam geteelde groenten en fruit. In de Golfregio is dat niet anders", zegt Bas. "Lokale telers worstelen hier vooral met het efficiënt telen in het woestijnklimaat en het grote watertekort. Daarnaast zijn steeds meer ondernemers en consumenten ook bewust bezig met verduurzaming. De glastuinbouw biedt veel mogelijkheden voor de productie van voedsel met een lage milieu footprint."
Armela Farms
Het meest recente project van Van der Hoeven in de Golfregio is hier een schoolvoorbeeld van. Dit betreft een slateeltbedrijf van twee hectare glas, dat gebouwd wordt in opdracht van Armela Farms en medio herfst 2021 wordt opgeleverd. "Deze ondernemers zien het al enkele jaren als missie om lokaal bladgroenten op hoogwaardige en duurzame wijze te telen voor afnemers als fastfoodketens, supermarkten en internationale handelshuizen. Ze teelden al langer groenten in tunnelkasjes en wilden een stap vooruitzetten. Twee jaar geleden klopten ze bij ons aan. 'Sla telen kunnen we, maar het kan veel beter als we over optimale technologie beschikken', zo zeiden ze."
Bas legde de techniek die Van der Hoeven in huis heeft langs hun wensen en daarnaast werden de klimatologische omstandigheden meegenomen om samen tot het juiste ontwerp te komen. "Bladgroenten zijn de kwetsbaarste tuinbouwgewassen. Daarom kan ik wel zeggen dat de technische complexiteit hoog lag en de uitdaging dus ook. Maar niet alleen de klimaatbeheersing is geavanceerd in dit splinternieuwe bedrijf. Van het zaaien tot het oogsten en inpakken: alles is geautomatiseerd."
Gesloten kasprincipe
Aan de basis van de kas voor Armela Farms staat het concept ModulAIR. Dit is een semi-gesloten kas, het resultaat van doorontwikkeling van het gesloten kas-principe en specifiek bedoeld voor warme en drogere klimaatregio's. "Deze kas kan 's winters half-open en in de zomermaanden geheel gesloten draaien. Hij gaat dan zo goed als dicht, waarbij zowel de lucht als de toegediende CO2bijna honderd procent worden gerecirculeerd. Essentieel voor de Golfregio is natuurlijk de koelcapaciteit van dit concept."
De kas is gebouwd met een corridor langs de gevels. Hierin wordt de lucht geconditioneerd tot de benodigde temperatuur en vandaar met ventilatoren in de luchtslurven onder de planten geblazen. Via de poreuze slurven verspreidt de lucht zich door de kas. "De luchtramen gaan alleen open om de luchtdruk te regelen. Voor een egaal binnenklimaat wordt een beetje overdruk in de kas gecreëerd", legt Bas uit.
De kas voor Armela Farms bevat dus enorm veel technische innovatie. Bas: "Iedereen kijkt altijd naar je laatste project, en als je een goed voorbeeld hebt dat andere geďnteresseerden aantrekt, is dat heel fijn. Tegen de mond- op mondreclame van telers zelf kan ik als Sales Manager niet op praten!"
Tijgers
Bas stipte de gastvrijheid van de regio al aan. De Sales Manager ontmoet tijdens zijn zakenreizen allerlei mensen, zoals (potentiële) klanten, vertegenwoordigers van overheden, investeerders en technici. Hij drinkt kopjes thee op bijzondere locaties en waant zich soms in een setting die je alleen in films ziet. "Zoals die keer toen er in een paleis werd vergaderd boven een glazen vloer waaronder de tijgers heen en weer liepen", lacht hij. Vaak reist Bas alleen af naar de Golfregio, maar dikwijls gaan er ook collega's mee. Zeker als de ontwerpfase van een project zich aandient. "Ik ben nog lang niet uitgekeken in dit deel van de wereld en verheug me op de komende jaren, want de Golf is een enorme groeiregio."
Supply chain
Bas ziet veel meer mogelijkheden in de Golfregio, ook voor andere toeleveranciers en voor minder complexe teelten. Daar kunnen volgens hem ook hele grote projecten bij zitten, die volledige stadsregio's gaan voorzien van voedsel. "Hoe je ook bouwt, de belangrijkste thema's zijn hier telkens de waterschaarste, energievoorziening en supply chain. Voor een beter werkende keten is het een pré dat je als teeltbedrijf meer zekerheid kan bieden over de kwaliteit en omvang van je aankomende oogst. Bij uitstek het kunstje dat wij als glastuinbouwsector goed beheersen."
Zodra er zich kansen aandienen op het niveau van hele steden of zelfs staten, komt Dutch Greenhouse Delta als partner om de hoek kijken, stelt hij. "Zij zijn er om de Nederlandse kennis en kunde als geheel te 'branden'. Laat investeerders en overheden goed weten wat wij allemaal in huis hebben. Daar gaat het om."
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws