Veilig aan de slag met vloeibare meststoffen
Geplaatst op 08 februari 2021
Albert van der Burg, preventieadviseur en veiligheidskundige bij Stigas, vindt dat de risico's van het werken met gevaarlijke stoffen worden onderschat. "In de praktijk hoor ik regelmatig de opmerking: 'Dat kan zo ook wel, alleen maar lastig zo'n veiligheidsbril.' Er zijn gevallen genoeg bekend van medewerkers die een spetter vloeibare mest in hun oog kregen. Wie die dit meemaakt, vergeet in het vervolg de bril niet meer. Daarom is het goed om even stil te staan bij de risico's en hoe u deze risico's voorkomt."
Risico's
In onverdunde vorm kunnen deze vloeibare stoffen ernstig letsel veroorzaken, zoals chemische brandwonden, oogletsel en onherstelbare schade aan de luchtwegen. Wanneer twee verschillende stoffen bij elkaar worden gevoegd, kunnen zeer giftige gassen vrijkomen met als gevolg een gezondheidsrisico of spontane ontploffingen.
Hoe voorkom je onveilige situaties?
Aandacht voor risico's begint bij de inrichting de meststoffenruimte. In de arbocatalogus wordt de inrichting en hoe te werken met vloeibare meststoffen werkwijze uitgebreid beschreven. Ook de Arbeidsinspectie ziet de werkwijzen zoals die in de Arbocatalogus staan omschreven als gezond en veilig.
Een korte samenvatting van wat er in de Arbocatalogus staat:
-Laat alleen deskundig personeel werkzaamheden met vloeibare meststoffen verrichten.
-Zorg voor een juiste inrichting van de opslagruimte (zuren en basen gescheiden opslaan).
-Zorg dat voor gebruik de aanwijzingen op de verpakking goed worden gelezen en de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen.
-Maak een duidelijke werkinstructie en hang deze op.
-Stel een noodprocedure op voor eventuele calamiteiten. Gebruik hiervoor de veiligheidsinformatiebladen van uw leverancier of vraag er om. Leveranciers zijn verplicht deze bladen bij aflevering bij te leveren.
-Geef voorlichting en instructie over eigenschappen en gevaren van de gevaarlijke stoffen en bijbehorende veiligheidsmaatregelen.
-Draag bij het klaarmaken persoonlijke beschermingsmiddelen: handschoenen (nitril), voorschoot en gelaatsbescherming (veiligheidsbril/gelaatsscherm).
-Houd toezicht op het gebruik van verstrekte persoonlijke beschermingsmiddelen.
Bron: Stigas
Meer nieuws