Eigen vertical farming-unit helpt bij teeltonderzoek
Geplaatst op 30 januari 2023
De ruimte in een stedelijke omgeving is beperkt. Daarom moet voedselproductie in die gebieden een hoge productie per vierkante meter realiseren. Daarbij komt voor een efficiënte inzet van resources (zoals water) een hightech kas nodig is, maar die is niet altijd financieel haalbaar, zeker niet op kleine schaal. In het onderzoek "Turning resources into food" onderzoekt WUR eenvoudige teeltsystemen, zoals tunnels. Dergelijke systemen kunnen wereldwijd worden toegepast, bieden kansen waar de productie economisch minder stabiel is en kunnen een solide alternatief zijn voor de vollegrondsteelt.
De WUR simuleert dergelijke teeltsystemen in de vertical farming-unit. Daarvoor is het nodig dat de bestaande oogstmodellen worden aangepast aan de lokale omstandigheden. Daarvoor heeft de WUR afgelopen jaar het klimaat (licht en warmte) in een mediterraan klimaat gemeten. Komend jaar gebeurt hetzelfde in een continentaal klimaat. Die data worden gebruikt om een bestaand oogstmodel voor tomaten te verbeteren: dat model kan met die data worden gekalibreerd en gevalideerd. Daarna kan dat oogstmodel worden verbonden met een model voor kasklimaat.
Het twee-jarig onderzoek "Turning resources into food" vindt plaats binnen het project "Food Systems in European Cities" (FoodE) (Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie, subsidieovereenkomst nr. 86266.