WUR maakt richtlijnen voor vertical farms

WUR maakt richtlijnen voor vertical farms

Een vertical farm heeft een aantal voordelen ten opzichte van een traditionele kas, zoals volledige controle over de teeltomstandigheden. Deze mate van controle en andere manier van telen betekenen dat er andere keuzes gemaakt moeten worden voor een goede en duurzame business case. De Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research heeft een checklist ontwikkeld voor telers die willen starten met verticale landbouw. Onderzoeker Caterina Carpineti: “De richtlijnen bevatten zowel de vakkennis van de BU als inzichten van commerciële vertical farms.”

In een vertical farm zijn de teeltomstandigheden compleet anders dan in een kas: er is geen zonlicht, het licht wordt uitsluitend toegediend door LED-lampen (die bovendien minder stralingswarmte afgeven), de lucht is geconditioneerd en het buitenklimaat heeft nauwelijks invloed op het klimaat in de vertical farm. Carpineti: “De teler heeft daardoor meer controle over de klimaatomstandigheden. Dat zorgt voor meer vrijheid. Maar het betekent ook dat er andere beslissingen moeten worden genomen, en op een andere manier.”

Gezien de schaarste aan ervaren telers en goede praktijkvoorbeelden op het gebied van vertical farming, heeft WUR – op verzoek van de Club van 100 – een checklist ontwikkeld voor telers die overwegen een vertical farm te starten, of hun huidige vertical farm willen verbeteren. De checklist bestaat uit onderwerpen als CO2, licht, irrigatie, gewaskeuze en nuttige insecten. WUR interviewde R&D-medewerkers van vijf vertical farms uit verschillende landen om hun ervaringen met telen in een volledig gecontroleerde omgeving te delen. “We vroegen niet alleen welke keuzes ze maakten, maar ook waarom. We vroegen ook waar ze op dit moment naar op zoek zijn. Dit blijkt met name de implementatie van slimme systemen te zijn: met de juiste sensoren en digital twins kunnen ze de overstap maken naar autonoom telen.”

Uit de interviews kwam ook een belangrijke succesfactor voor een vertical farm naar voren. “De bedrijven die succesvol zijn, hebben een sterke band met hun klanten. Dit zorgt ervoor dat een teler precies weet welk product nodig is: wanneer, in welke hoeveelheid en met welke kwaliteitskenmerken. De teler kan de vertical farm dan daarop afstemmen.”

Dit rapport maakt deel uit van het project ‘Measure, Control, Grow’ gefinancierd door de Club van 100.

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikel



Meest gelezen