Duurzame tomaten met volledig afbreekbaar touw

Duurzame tomaten met volledig afbreekbaar touw

In een tijd waarin verduurzaming een steeds grotere rol speelt binnen de tuinbouwsector, zetten steeds meer kwekerijen stappen richting milieuvriendelijke oplossingen. Kwekerij Zonnekreek heeft onlangs een belangrijke stap in deze richting gezet door volledig over te schakelen op 100% biologisch afbreekbaar touw. Deze overgang is gerealiseerd met advies en ondersteuning van Mertens, één van de belangrijkste toeleveranciers voor de professionele tuinbouw.

Tomatenkwekerij Zonnekreek kweekt jaarlijks 4 miljoen kilo tomaten in een kassencomplex van 6 hectare. Voor Peet Withagen, eigenaar van Zonnekreek, is de keuze voor biologisch afbreekbaar touw een logische stap: "Bij de productie van gezonde tomaten is het van belang om aandacht te hebben voor zowel plantgezondheid als duurzaamheid. Het gebruik van traditioneel touw, gemaakt van kunststof, is niet langer in lijn met onze visie op een verantwoorde teelt."

Een succesvolle proef met verrassende voordelen
Drie jaar geleden startte Zonnekreek, met ondersteuning van relatiebeheerder Hans Beerkens en teeltspecialist Ruud Suijkerbuijk van Mertens, een proef met biologisch afbreekbaar touw. De resultaten waren zeer positief:
• 100% ecologisch en volledig biologisch afbreekbaar: Het touw wordt samen met de plantresten versnipperd, waardoor er geen restafval achterblijft.
• Gebruiksvriendelijk: De zachte structuur van het touw maakt het prettig in het gebruik voor medewerkers.
• Een positieve beoordeling van afvalverwerkers: Het biologisch afbreekbare touw kan zonder extra warmte gecomposteerd worden.

Een duurzame toekomst voor de tomatenteelt
De succesvolle proef met het biologisch afbreekbaar touw is dus meer dan een stap in de richting van een duurzamere tomatenteelt. Het vormt het bewijs dat innovatie en verduurzaming hand in hand kunnen gaan met efficiëntie en een hoge kwaliteit van het product. Hans Beerkens beaamt dit: "Deze proef heeft geleid tot een duurzame ontwikkeling en draagt bij aan toekomstgericht ondernemen. We zijn trots dat we Zonnekreek en inmiddels ook al vele andere telers hiermee hebben kunnen begeleiden en samen een revolutie teweegbrengen in de tomatenteelt."

Bron:

Deel artikel