Eerste virussensor voor praktijk bijna een feit

Eerste virussensor voor praktijk bijna een feit

Na een recente doorbraak lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat telers over een handzame virussensor beschikken die snel inzicht biedt in de aanwezigheid van pathogene virussen in hun watersysteem. “We zijn nog één hobbel verwijderd van een wereldprimeur”, zegt projectleider André van der Wurff van Normac Groen Agro Control. Samen met Kees Koopal van Sendot Research geeft hij een update over het gedurfde project, waarvan de eindstreep in zicht in.

Gedurfd mag je het project ‘Ontwikkeling virussensor’ zeker noemen. Want hoewel een virussensor op zich geen unicum is, zijn de bestaande apparaten veel te groot en te kostbaar om praktisch gebruik op tuinbouwbedrijven überhaupt in overweging te nemen.

Sensor functioneert
“Handzame en betaalbare sensoren voor dagelijks gebruik op tuinbouwbedrijven zijn er simpelweg niet”, zegt Van der Wurff. “Terwijl er wereldwijd grote behoefte aan is, want watergebonden virussen vormen een groeiend probleem in de professionele tuinbouw en beperken de mogelijkheden om water te recirculeren. Glastuinbouw Nederland en Plantum hebben dat onderkend en dit complexe project mogelijk gemaakt. We zijn zeer verheugd dat we opnieuw een cruciale horde hebben geslecht. De virussensor is gerealiseerd en functioneert. Dat is op zichzelf al een wereldprimeur. Voor herhaald gebruik in de praktijk moeten we nu nog één hobbel nemen: het schoonspoelen van de detector.”

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel



Meest gelezen