Nederland 'GIDS-land' met nieuw voedselsysteem

Nederland 'GIDS-land' met nieuw voedselsysteem

Als we echt onze nek uitsteken en werken aan een nieuw voedselsysteem, dan kunnen we voor de komende 50 jaar opnieuw een GIDS-land worden: Gezond Innovatief Duurzaam en Sociaal. De kennis over hoe dat werkt en wat daar bij komt kijken wordt ons exportproduct, zegt Paul Houtepen van Imagro in KAS Magazine. En deze knowhow en growhow wordt gevolgd door onze software en tooling, ketenmanagement en productieregie. Meer van handjes naar het hart met de intelligentie van onze hersens. High tech én high touch. Van product naar dienst. Dat geeft een impuls naar voren, toegevoegde waarde voor telers en vormt een wenkend perspectief.

Nederland vormt een hub en internationale draaischijf voor voedsel en groen. Driekwart van wat we produceren wordt geëxporteerd. De helft van wat we consumeren wordt geïmporteerd. Que? De glastuinbouw in West-Nederland huist midden in een stedelijke agglomeratie die maximaal 35 procent van de productie consumeert. De rest rijden, varen en vliegen we weg naar verdere oorden, om daar tegen lage prijzen te verkopen. Door schaalvergroting en de laagste kostprijzen was dit lang een lonend model.

Boeren en tuinen in ‘de stad Nederland’ met allerhande issues rondom duurzaamheidseisen, grond, energie en personeelsmarkt dwingen ons na te denken over een ander groeimodel. De toekomst is te vinden in het verleden: In de 19e eeuw groeiden de steden hard en haalden hun voedsel op één dag kar reis van de stad. Wat is nodig voor een succesvolle regionale voedselstrategie? Je leest het in het artikel in KAS Magazine.

Bron: KAS Magazine

Deel artikel