Nederland 'GIDS-land' met nieuw voedselsysteem
Geplaatst op 16 augustus 2023
Nederland vormt een hub en internationale draaischijf voor voedsel en groen. Driekwart van wat we produceren wordt geëxporteerd. De helft van wat we consumeren wordt geïmporteerd. Que? De glastuinbouw in West-Nederland huist midden in een stedelijke agglomeratie die maximaal 35 procent van de productie consumeert. De rest rijden, varen en vliegen we weg naar verdere oorden, om daar tegen lage prijzen te verkopen. Door schaalvergroting en de laagste kostprijzen was dit lang een lonend model.
Boeren en tuinen in ‘de stad Nederland’ met allerhande issues rondom duurzaamheidseisen, grond, energie en personeelsmarkt dwingen ons na te denken over een ander groeimodel. De toekomst is te vinden in het verleden: In de 19e eeuw groeiden de steden hard en haalden hun voedsel op één dag kar reis van de stad. Wat is nodig voor een succesvolle regionale voedselstrategie? Je leest het in het artikel in KAS Magazine.
Bron: KAS Magazine